Raamfolie anti inkijk aanbrengen in 10 min
/
/
Raamfolie anti inkijk aanbrengen in 10 min
raamfolie anti inkijk

Raamfolie anti inkijk aanbrengen in 10 min

Nieuwe kozijnen in de badkamer en dus nieuwe ramen. Weg anti inkijk raamfolie, welkom perfect zicht van buitenaf. Vanaf mijn badkamer kijk ik uit over een rugbyveld en dat wil ik graag zo houden, daarom heb ik geen melkglas genomen, maar plak ik weer inkijkwerende raamfolie tot een bepaalde hoogte. Moeilijk? Nee helemaal niet. Ik heb Homewell raamfolie gebruikt, die vind ik erg fijn, erg mooi en is makkelijk aan te brengen. En die was in mijn maat. Er zijn duidelijke uitleg en video’s beschikbaar, maar ik geef je graag nog een paar gouden tips om het net wat makkelijker te maken.

Welke anti inkijk raamfolie kiezen?

Oké, je gaat anti inkijkwerende of zonwerende folie aanbrengen, maar welke kies je? Je hebt folie die je echt kan plakken en statische raamfolie die je eigenlijk niet ‘plakt’, maar waar je gebruik maakt van statische elektriciteit. Het nadeel van raamfolie met een lijmlaag, is dat het wat lastiger aan te brengen is en je het er niet zo makkelijk vanaf krijgt. Als er een luchtbel onder zit, heb je eigenlijk pech. Statische raamfolie werkt makkelijker en het eindresultaat is mooier.

Hoe werkt statische raamfolie?

Statische raamfolie maakt slim gebruik van statische elektriciteit om stevig aan glasoppervlakken te hechten en dit werkt echt goed. Het materiaal is ontworpen om een statische lading te genereren bij contact met gladde oppervlakken zoals glas. De gegenereerde lading zorgt voor een krachtige hechting zonder het gebruik van lijmen, waardoor de folie betrouwbaar vastzit zolang je wilt. En het mooie is, dat je het er ook weer makkelijk vanaf kan halen.

Welk merk inkijkwerende raamfolie is het best?

Oké, welke het best is, weet ik niet, maar wel welke ik heel fijn vind om te gebruiken en waarvan ik weet dat andere ook goede ervaringen hebben. Homewell raamfolie is een goede keuze, die is erg goed en makkelijk aan te brengen. Ook de Action raamfolie is erg goed. Het nadeel van de raamfolie van de Action is dat hij maar in 1 maat is en dat is 58 cm breed volgens mij. Homewell folie heb je in verschillende maten. Ik had een baan van 90 cm folie nodig en die heeft Homewell precies. Voor op een deur beneden heb ik de Action folie klaarliggen, maar voor de badkamer wordt het de Homewell matglas folie.

Melkglas, matglas, zonwerend

Je hebt veel verschillende soorten raamfolie. Zonwerend, spiegelend, verduisteringsdoek, melkglas, matglas en ga zo maar door. Ik wilde anti inkijk folie en daar is melkglas of matglas perfect voor. Homewell heeft beide, maar persoonlijk vind ik matglas net wat mooier. Er komt net iets meer licht binnen en je kan er net wat meer kleuren en vormen doorheen herkennen, maar toch is het perfect tegen anti inkijk. Je ziet dat er iets is, maar echt niet wat precies. Het zorgt ervoor dat het wat minder ‘gesloten’ voelt zoals melkglas wel een beetje heeft.

Een rakel, koop een rakel

Ga je anti inkijk folie kopen, bestel dan gelijk een rakel. Het kost geen drol, maar het gaat je erg helpen. Handig is een rakel met vilt. Je hebt het niet nodig, dus je hoeft het er zeker niet speciaal voor te kopen, maar ga je er een kopen, dan zou ik met vilt doen. Voor deze klus is een rakel met vilt theoretisch niet nodig, maar ik gebruik het wel als ik een punt heb waar ik wat harder wil drukken.

Gebruik geen bankpas

Ja een rakel lijkt op een bankpas, maar nee je kan het er niet voor gebruiken. Of nou, het kan wel, maar het is niet verstandig en dit is waarom: Een bankpas is vrij dun en kwetsbaar, als je te enthousiast rakelt (is dat een woord), kan hij breken. Daarnaast heeft een bankpas een vrij scherpe hoek, de zijkanten zijn niet mooi afgerond. Ga je daarmee luchtbellen wegdrukken onder je folie vandaan, dan heb je kans dat je folie scheurt.

It’s a 2 (wo)man job

Ja, je kan het in je eentje doen, maar je gaat zo blij zijn met een extra paar handen. Ik deed het in m’n eentje en miste die handen zeker.

Als je de raamfolie gaat plakken, dan moet je een beschermlaag eraf halen (dit gaat makkelijk door plakbandje op hoek te plakken en daarmee los te trekken). In je eentje gaat dat onhandig. Met z’n twee kan 1 de folie vasthouden en de ander de beschermlaag eraf trekken.

Een ander ding waar een paar extra handen heel fijn bij zijn is het plakken van de folie zelf. Je kan de folie dan mooi gelijkmatig op z’n plek brengen. Als je dat in je doet, kan je nooit 4 punten vastpakken en gaat de folie ‘bungelen’, zeker als je een langs stuk moet aanbrengen. Als de folie dicht bij het raam komt, wordt het ernaartoe getrokken en plakt het daar al vast. In je eentje is het lastig om de folie direct op de juiste plek te krijgen en moet je de folie wat verschuiven als het al op het raam zit. Ik heb daar wel een trucje voor, die lees je verderop.

Anti inkijk folie plakken

Goed, je weet welke folie je wil, nu hoe je hem op het raam aanbrengt:

1 – Raam opmeten

Als allereerst begin je met je raam opmeten. Als je (kit)randjes tussen je raam en kozijn hebt, meet dan de afstand tussen de kitranden, zal dus een paar millimeter kleiner zijn dan je raammaat. Schrijf de maten op  zodat je ze niet vergeet (of gebeurt mij dat alleen?).

2 – Was je raam aan 2 kanten

Nu ga je het raam aan 2 kanten goed, goed te wassen. Waarom ook de buitenkant? Omdat je pas ziet of je binnenkant goed schoon is als buiten dat ook is. Zorg dat hij goed vetvrij is, maar vooral ook dat oneffenheden helemaal weg zijn, een klein zandkorreltje ga je echt zien, omdat daaromheen een luchtbel gaat ontstaan.

3 – Snij de folie precies op maat

In de instructie staat dat je de raamfolie iets ruimer af moet knippen of snijden. Je gaat dan je raamfolie aanbrengen en daarna snij je folie met een mesje af. Dat kan zeker, maar ik snij de folie precies op maat.

Het nadeel van de raamfolie op maat snijden als ie al op het raam zit, is dat je misschien in het randje dat tussen het raam en de kozijn zit snijdt. Dat zit er met een reden en heb je liever in tact. Als je er een klein randje vanaf snijdt, is het geen ramp, maar het kan dat ie daardoor wel sneller los gaat en/of er vuil tussen komt. Daarnaast heb je kans dat, als je mesje niet scherp genoeg is, dat je folie scheurt. Sowieso vervelend als dat gebeurt, maar helemaal als je net lang bezig bent geweest met het plakken.

Zo meet en snij je de folie

Raamfolie meten kan lastig zijn als je dat met een rolmaat doet. De rolmaat moet ergens achter blijven haken en een raamfolie is heel dun, daar blijft het niet achter zitten. Een handig trucje daarvoor is om het raamfolie iets te bollen. Je legt hem dus plat neer en bij de hoek bol je de folie iets, dan heb je een hoger ‘randje’. Leg vervolgens een winkelhaak langs het folie en schuif die tot de maat wat je af wil snijden, zodat je een haakse hoek krijgt op je snijpunt.

4 – Spuit water op je raam, veel water

Volgens de handleiding spray je het raam nat met schoon water, of er staat zelfs ‘nevel’. Maar je wil meer spuiten dan je denkt en ik leg zo uit waarom.

First of all, zorg dat je water schoon is, goed schoon. Heb je eerder in je plantenspuit zeep of iets dergelijk gehad, maak hem dan goed schoon. Je wil geen zeepresten onder je raamfolie. De folie hecht dan misschien minder goed en je zou het erdoorheen kunnen zien. Zeker als het daardoor dus niet zo goed hecht, kan het zijn dat er daar een luchtbel ontstaat.

Veel water

Ik zei veel water, terwijl de instructie weinig water zegt, hoe zit dat? Als je het raam bevochtigd, spuit dan zoveel als je denkt dat ze bedoelen, dan nog een keer dat en dan nog een keer. Het raam hoeft echt niet zeiknat te zijn, maar het maakt het wel makkelijker als het natter is dan een lichte nevel. Dit is op basis van mijn techniek. Als je de raamfolie pas gaat snijden als je al hebt geplakt, zou ik wel matigen met water.

De voordelen van meer water gebruiken
  • Positionering: Het laagje water maakt het mogelijk om de folie gemakkelijker te verschuiven en nauwkeurig te positioneren op het glas. Met een heel dun waterlaagje zou de folie sneller vastkleven waar het het glas eerst raakt, wat het moeilijker maakt om de folie op z’n plek te krijgen.
  • Verwijderen van luchtbellen: Het water helpt om luchtbellen te verwijderen tijdens het aanbrengen. Wanneer je de folie met een rakel gladstrijkt, helpt het water onder de folie om luchtbellen naar de randen te duwen, waardoor een glad en helder oppervlak ontstaat.
Nadeel van veel water

Oké, het heeft voordelen die met mijn manier ook wel nodig zijn, maar er zijn ook downsides.

  • Folie kan verzakken. Het voordeel van veel water is dat de folie makkelijker te verschuiven is, maar dat is ook gelijk het nadeel. Je moet het water er goed onder vandaan rakelen. Als er nog te veel water onder zit, dan kan de folie verzakken. Als je een strook in het midden doet, zou ik weinig water gebruiken, maar gaat de folie vanaf de onderkant, dan leunt ie daarop en zal ie niet zo snel verzakken.
  • Mogelijk minder hechting. Als je veel water gebruikt, dan is de hechting op het raam minder. Je moet het water goed wegwrijven met de rakel, zodat de raamfolie goed hecht aan het glas. Anders heb je kans dat ie, vooral bij de hoeken, wat los laat.
Belangrijk om te doen

Als je veel water hebt gebruikt, moet het ook weer weg. Met je rakel duw je alles aan de zijkant eruit. Het water kan misschien niet direct goed weg. Je kan dit een beetje helpen door het water weg te halen met een goed absorberend iets. Ik gebruikte wc papier.

5 – beschermlaag verwijderen

Op het raamfolie zit, aan de kant dat je op het raam gaat plakken, een beschermfolie. Dat haal je er eerst af. Dit is handigst door een plakbandje in de hoek van de beschermlaag te plakken en met het plakbandje kun je de laag lostrekken. Het is handig om dit met z’n tweeën te doen. Dan houdt 1 de folie strak en de ander trekt de beschermlaag van de raamfolie.

6 – Spuit wat water op het raamfolie

Als het raam nat is, spuit je ook wat water op de folie, op de kant waar je net de beschermlaag vanaf hebt gehaald. Een licht nevel is hier voldoende.

7 – plak de folie op het raam

Als je de anti inkijk raamfolie aanbrengt zoals ik het doe, dan is de folie precies op maat en moet je hem ook precies op de juiste plek krijgen, dat gaat moeilijk als je alleen hebt geneveld. Dan is het verplaatsen van de folie op het raam moeilijker. Daarom is het makkelijker als je meer water spuit. Ben je met z’n twee, dan is het op z’n plaats krijgen makkelijker en zou ik minder water gebruiken om de hechting wat beter te krijgen.

Spuit nadat de folie op het raam zit ook nog een lichte nevel water op de andere kant van de folie.

Als de inkijk werende folie op z’n plek zit, dan haal je het water erachter vandaan. Dat doe je door met een rakel vanaf het midden naar de zijkante te wrijven Tot het water langs de raamfolie naar beneden loopt. Als je veel water hebt gebruikt, moet je dit een aantal keer doen en is het handig als je het water ook weghaalt af en met wc papier of een absorberende doek of iets dergelijks, dan kan het water makkelijker weg en heb je minder kans dat er nog water achter de inkijk werende folie blijft zitten.

That’s it

Whoop whoop, de anti inkijkfolie zit op z’n plek en de blikken van buiten dringen niet meer door naar binnen. Lekker douchen zonder pottenkijkers in mijn geval.

Homewell geeft een instructie mee met een paar plaatjes en zinnen, maar heeft ook een duidelijke video. Als je deze bekijkt heb je een goed idee hoe je anti inkijk raamfolie aanbrengt en met mijn bovenstaande tips, gaat het misschien net wat makkelijker.

Share this post

There are no comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.